Lodowato w Tychach
Projekt rozbudowy budynku gastronomicznego w Tychach. Niewielka narożna działka w otoczeniu istniejącej zabudowy mieszkaniowej stanowiła dla nas nie lada wyzwanie. W kontekście prowadzonej działalności, jej ogromną zaletą jest dobra ekspozycja na otoczenie, oraz bliskie sąsiedztwo bardzo popularnego ośrodka wypoczynkowego, jaki znajduje się przy jeziorze Paprocany w Tychach. Uznaliśmy, że kontekst otoczenia oraz ekspozycja są dwoma najważniejszymi zagadnieniami, które musimy ze sobą połączyć, aby możliwie maksymalnie wykorzystać zastane miejsce. Rozejrzeliśmy się po okolicznej zabudowie domów jednorodzinnych o zróżnicowanych kształtach ich brył oraz dachów, a także różnych tonacjach elewacji. Stworzyliśmy koncepcję, gdzie całą funkcję sprzedaży, produkcji, a także biurową zlokalizowaliśmy w dwóch bryłach nawiązujących swym kształtem do okolicznych zabudowań. Dodatkowym rozwiązaniem, które tak bardzo wyróżniło ten projekt jest prosty, wykończony cięto-ciągnioną czarną siatką cokół, na którym ustawiliśmy dwa „domki”. Rozdzielenie bryły budynku ma swoje odzwierciedlenie w podziale na poszczególne funkcje. W kontraście do nietypowego, zróżnicowanego kształtu całości i jego pozornego skomplikowania, postawiliśmy na jednolite, ale wysokiej jakości materiały wykończeniowe. Postąpiliśmy konsekwentnie i każdą bryłę okryliśmy w całości, dbając o zminimalizowanie detalu i ukrywając wszelkie drugorzędne elementy, a nawet niektóre okna. Projekt Lodowato jest odpowiedzią na bezkompromisowe połączenie wielu pozornie niemożliwych do zespolenia zagadnień w projektowaniu: pomysłu, wymagań inwestora, funkcjonalności, a także kompozycji z przestrzenią.
współpraca: Sergiusz Waluda - Rozmus
współpraca: Sergiusz Waluda - Rozmus