Najlepsza Przestrzeń Publiczna 2021

 fot. mat. organizatorów fot. mat. organizatorów
Lista nagrodzonych w XXII edycji konkursu

Wyniki konkursu Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego 2021

I Nagrodę Marszałka Województwa Śląskiego Jakuba Chełstowskiego w wysokości 40 000 zł. otrzymała realizacja:

Centrum Usług Społecznych w Zabrzu
Inwestor: Miasto Zabrze
Projektanci: Tomasz Borkowski, Tkacz Grzegorz
Uzasadnienie: Bardzo potrzebna lokalnej społeczności, bardzo dobra i konsekwentna w każdym szczególe przebudowa oraz rozbudowa pięknego i zniszczonego zabytkowego budynku na cele społecznie integrujące mieszkańców śródmiejskiej zaniedbanej dzielnicy Zabrza –Zandka, zwanej też Osiedlem Donnensmarcka. Pomyślano tu o wszystkich szczegółach zagospodarowania terenu (takich jak ukryte śmietniki, bramy przyłącza, duże zróżnicowanie wysokości terenu) oraz architektury i wnętrz, w tym również o wyeksponowaniu historycznych świadków przemysłowego dziedzictwa i nawiązaniu do nich elementów zaprojektowanego wykończenia. Klarowna forma, czytelny podział pomiędzy starym i nowym przekłada się na czytelny układ funkcjonalny, który jako elastyczny i uniwersalny mógłby służyć również z powodzeniem innym funkcjom. Użyto prostych środków wyrazu, którymi osiągnięto reprezentacyjny efekt. Jest to zdecydowanie najlepsza z prezentowanych realizacji, ciesząca się uznaniem użytkowników.

Kolejną realizacją uhonorowaną Nagrodą Marszałka Województwa Śląskiego Jakuba Chełstowskiego w wysokości 20 000 zł. jest:

Adaptacja z przebudową budynku dawnego spichlerza w Gminie Hażlach na budynek muzealny pod nazwą Dom Przyrodnika wraz z zagospodarowaniem terenu (etap I)
Inwestor: Gmina Hażlach
Projektant: Architekt Studio Projektowe Paweł Kuczyński Rybnik
Uzasadnienie: Niezwykle cenna inicjatywa małej społeczności Gminy Hażlach. Ze starego, zrujnowanego i oblepionego wcześniej przybudówkami budynku dawnego spichlerza stworzono nowy schludny obiekt wraz z otoczeniem o funkcji edukacyjnej, rekreacyjnej i wypoczynkowej. Obiekt nabrał prostej i czystej formy. Przebudowane dwukondygnacyjne wnętrze mieści multimedialne ekspozycje, które zachęcają do przyjrzenia się zorganizowanej wystawie. Mimo tak małego obiektu jest on dostępny architektonicznie dla osób z niepełnosprawnościami m.in. poprzez wmontowaną windę, zorganizowaną odpowiednio toaletę, brak progów, tabliczki oznaczone alfabetem Braille’a. Ogród zewnętrzny również budzi pozytywne odczucia nie tylko dzięki jego zróżnicowaniu, ale też czytelnej, prostej formie. Można mieć jedynie zastrzeżenia co do placu przedwejściowego ze względu na jego ostateczną formułę (w całości utwardzony, przecięty wodną wstążką) jednak uznaje się, iż nie powinno to stanowić o umniejszaniu wartości realizacji.

W konkursie przyznano 6 równorzędnych Wyróżnień Marszałka Województwa Śląskiego Jakuba Chełstowskiego:

Centrum Edukacji Ekologicznej Arka w Żywcu
Inwestor: Powiat Żywiecki
Projektanci: mgr inż. Paweł Lachowicz i dr inż. arch. Elżbieta Błeszyńska
Uzasadnienie: Obiekt stajni w dawnej zabudowie dworu w Moszczanicy w Żywcu. Pomysłowo zrewitalizowany, rozbudowany wraz ze ścieżką spacerową i edukacyjną. Niezmiernie potrzebny tamtejszej społeczności wnosi nową wartość w obszar wymagający wciąż dużego wsparcia. Na uwagę zasługuje wykorzystanie starych wrót przesuwnych jako świadków i jedocześnie ich odtworzenie, jako drzwi do obiektu. Pomimo kilku drobnych niedociągnięć (charakterystycznych dla niskiego budżetu) jest to miejsce warte docenienia.

Przystań kajakarska MOSM w Tychach
Inwestor: Miasto Tychy
Projektant: Robert Skitek
Uzasadnienie: Obiekt stanowi kontynuację wielokrotnie zauważanego, a także nagradzanego założenia rekreacyjno-wypoczynkowego na nabrzeżu Jez. Paprocańskiego. Ogólny ogląd miejsca i budynku wzbudza pozytywny odbiór. Architektonicznie ma swój „pazur”, jest interesujący w formie. Jak się wydaje największą zaletą zaproponowanego przez projektanta rozwiązania są zlokalizowane na pochyłej ścianie budynku (o funkcji głównie magazynowej oraz klubowej) trybuny / siedziska, z których można obserwować jezioro. Zastrzeżenia budzi jednak prowadząca przez zielony dach budynku „ścieżka”, na którą dostać się można wchodząc z dwóch stron po stromych schodach. Oczywiście można się na tym dachu zatrzymać, by na stojąco poobserwować jezioro, ale nie wydaje się to zbyt funkcjonalne, nie mówiąc o dostępności dla osób niepełnosprawnych.

Modernizacja Hali Widowiskowo-Sportowej w Jaworznie wraz z zagospodarowaniem terenu
Inwestor: Miasto Jaworzno
Projektant: Biuro Architektura i Sztuka Mirosława Rąbalskiego z Gliwic
Uzasadnienie: Zgłoszona do konkursu inwestycja to poddany termomodernizacji wielkokubaturowy obiekt wraz z nowym, budzącym pozytywny oddźwięk zagospodarowaniem. Termomodernizacja hali została bardzo starannie zaprojektowana i wykonana, choć oczywiście nie uległa zmianie forma budynku, która wśród istniejącej zabudowy o funkcjach mieszkalno-usługowych może budzić zastrzeżenia.

Centrum Edukacji Ekologicznej w Wiśle
Inwestor: Miasto Wisła
Projektanci: mgr inż. arch. Marcin Jagiełło oraz dr inż. arch. Elżbieta Błeszyńska
Uzasadnienie: Ta przemyślana pod względem planistycznym i architektonicznym inwestycja budzi pozytywne emocje. W centrum tego urbanistycznego, wielofunkcyjnego założenia: funkcja sportowa, edukacyjna, wypoczynkowa, zabawowa, znajduje się nowy, niewielki obiekt (wybudowany w miejscu starego zaplecza szatniowego dla sportowców), w którym zlokalizowano na parterze pomieszczenia administracyjne oraz przynależne funkcji sportowej szatnie, a na piętrze (na poddaszu) dużą, multimedialną salę o charakterze edukacyjno-szkoleniowym. Po drugiej stronie założenia funkcjonuje rozległy ogród z różnymi roślinami, ścieżkami, labiryntem, ławkami, jeziorkiem. Cała przestrzeń (łącznie z budynkiem) jest dostępna dla osób z niepełnosprawnościami.

Nowa siedziba Miejskiej Biblioteki Publicznej w Żorach w historycznym budynku dawnego młyna elektrycznego
Inwestor: Miasto Żory
Projektant: Pracownia Projektowa Impuls arch. Dariusz Zniszczoł Żory
Uzasadnienie: Całkiem udana, poprawna i konsekwentna adaptacja budynku na funkcje biblioteczne w układzie kilku kondygnacyjnym na wąskim trakcie, aktywizująca również podwórko. Niedaleko do centrum przesiadkowego, realizacji wyróżnionej w ubiegłorocznej edycji konkursu Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego 2020.

Rewitalizacja zdegradowanego budynku Pałacu Rheinbabenów
Inwestor: Miasto Siemianowice
Projektanci: Experts Group Sp. z o.o. Leszek Fliciński Dorota Setlak Andrzej Góra Wojciech Blanka
Uzasadnienie: Bardzo dobra konserwatorsko, zrealizowana w klimacie pałacu przebudowa i rewitalizacja. Nowe funkcje społeczne integrujące lokalną społeczność w centrum kultury bardzo się sprawdzają. Budynek doceniany jest nie tylko przez mieszkańców, ale także osoby przyjezdne. Gastronomia w oranżerii świetnie uzupełnia funkcje. Odtworzone detale dobrze korelują z istniejącymi wymogami współczesnych technik np. zabezpieczeń ppoż. Doskwiera brak windy na pięto -podobno „nie dało się”. Niedosyt budzą brzydkie skrzynki przyłączy energetycznych, przyklejone do głównego reprezentacyjnego i bogatego w detal wejścia do budynku oraz śmietniki usytuowane pod ścianą pałacu. Zabrakło w tym zakresie zagospodarowani terenu. Za to jest fontanna –komu potrzebna kosztowna, nie ekologiczna, w obiegu zamkniętym zabawka? Zagospodarowanie było zgłaszane w poprzedniej edycji konkursu Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego. Mimo tych niedociągnięć, możliwych jednak do poprawy, to piękna przestrzeń modelowo i z nostalgią przywrócona do życia.

Wyróżnienie specjalne Marszałka Województwa Śląskiego Jakuba Chełstowskiego otrzymała realizacja:

Żelazny Szlak Rowerowy przyznano je gminom Jastrzębie – Zdrój, Godów oraz Zebrzydowice za współpracę w zakresie realizacji Żelaznego Szlaku Rowerowego
Projektanci: Paweł Kuczyński – ARCHiTEKT studio projektowe, Bronisław Szafarczyk
Uzasadnienie: Żelazny Szlak Rowerowy to łącznie 55 km trasa widokowa ukazująca bogactwo przyrodnicze i kulturowe pogranicza, która równocześnie umożliwia bezpieczne przemieszczanie się między połączonymi nią miejscowościami. Podczas budowy trasy wykorzystano potencjał liniowej infrastruktury pokolejowej. Wzdłuż szlaku powstało wiele miejsc do odpoczynku. Całość tworzy przyjazną przestrzeń, która pozwala na aktywne spędzanie czasu.

NAGRODĘ PUBLICZNOŚCI otrzymała realizacja:

Żelazny Szlak Rowerowy – budowa ścieżek rowerowych w ramach zagospodarowania ciągów kolejowych, na odcinku przebiegającym przez sołectwa: Ruptawa-Cisówka, Moszczenica w kierunku dzielnicy Zdrój i osiedla Chrobrego w Jastrzębiu Zdroju
Inwestor: Miasto Jastrzębie-Zdrój
Projektant: mgr inż. Arch. Paweł Kuczyński – ARCHiTEKT studio projektowe

Galeria zdjęć
Po kliknięciu na obrazku zostanie otwarte okno modalne z dużą wersją obrazka. Możliwe będzie przeglądanie galerii kolejnych obrazków.
Korzystanie z galerii za pomocą skrótów klawiszowych:
  • Escape: zamyka galerie.
  • Spacja: uruchamia/zatrzymuje automatyczny slaidshow (play/pause).
  • Lewa strzałka: poprzedni slaid.
  • Prawa strzałka: następny slaid.
After clicking on the image a modal window will open with a large version of the image. It will be possible to browse the gallery of subsequent images.
Using the gallery using keyboard shortcuts:
  • Escape: closes the galleries.
  • Space: starts / stops automatic slaidshow (play / pause).
  • Left arrow: previous slaid.
  • Right arrow: next slaid.
 fot. mat. organizatorów  Centrum Usług Społecznych w Zabrzu / fot. mat. organizatorów  Centrum Usług Społecznych w Zabrzu / fot. mat. organizatorów  Centrum Usług Społecznych w Zabrzu / fot. mat. organizatorów  Centrum Usług Społecznych w Zabrzu / fot. mat. organizatorów  Centrum Usług Społecznych w Zabrzu / fot. mat. organizatorów  Centrum Usług Społecznych w Zabrzu / fot. mat. organizatorów  Centrum Usług Społecznych w Zabrzu / fot. mat. organizatorów  Centrum Usług Społecznych w Zabrzu / fot. mat. organizatorów  Centrum Usług Społecznych w Zabrzu / fot. mat. organizatorów  Adaptacja budynku dawnego spichlerza w Gminie Hażlach na budynek muzealny Dom Przyrodnika  / fot. mat. organizatorów  Adaptacja budynku dawnego spichlerza w Gminie Hażlach na budynek muzealny Dom Przyrodnika  / fot. mat. organizatorów  Adaptacja budynku dawnego spichlerza w Gminie Hażlach na budynek muzealny Dom Przyrodnika  / fot. mat. organizatorów  Adaptacja budynku dawnego spichlerza w Gminie Hażlach na budynek muzealny Dom Przyrodnika  / fot. mat. organizatorów  Adaptacja budynku dawnego spichlerza w Gminie Hażlach na budynek muzealny Dom Przyrodnika  / fot. mat. organizatorów  Adaptacja budynku dawnego spichlerza w Gminie Hażlach na budynek muzealny Dom Przyrodnika  / fot. mat. organizatorów  Adaptacja budynku dawnego spichlerza w Gminie Hażlach na budynek muzealny Dom Przyrodnika  / fot. mat. organizatorów  Adaptacja budynku dawnego spichlerza w Gminie Hażlach na budynek muzealny Dom Przyrodnika  / fot. mat. organizatorów  Centrum Edukacji Ekologicznej Arka w Żywcu / fot. mat. organizatorów  Centrum Edukacji Ekologicznej Arka w Żywcu / fot. mat. organizatorów  Centrum Edukacji Ekologicznej Arka w Żywcu / fot. mat. organizatorów  Centrum Edukacji Ekologicznej Arka w Żywcu / fot. mat. organizatorów  Centrum Edukacji Ekologicznej Arka w Żywcu / fot. mat. organizatorów  Centrum Edukacji Ekologicznej Arka w Żywcu / fot. mat. organizatorów  Centrum Edukacji Ekologicznej Arka w Żywcu / fot. mat. organizatorów  Centrum Edukacji Ekologicznej Arka w Żywcu / fot. mat. organizatorów  Centrum Edukacji Ekologicznej Arka w Żywcu / fot. mat. organizatorów  Przystań kajakarska MOSM w Tychach / fot. mat. organizatorów  Przystań kajakarska MOSM w Tychach / fot. mat. organizatorów  Przystań kajakarska MOSM w Tychach / fot. mat. organizatorów  Przystań kajakarska MOSM w Tychach / fot. mat. organizatorów  Centrum Edukacji Ekologicznej w Wiśle / fot. mat. organizatorów  Centrum Edukacji Ekologicznej w Wiśle / fot. mat. organizatorów  Centrum Edukacji Ekologicznej w Wiśle / fot. mat. organizatorów  Centrum Edukacji Ekologicznej w Wiśle / fot. mat. organizatorów  Nowa siedziba Miejskiej Biblioteki Publicznej w Żorach / fot. mat. organizatorów  Nowa siedziba Miejskiej Biblioteki Publicznej w Żorach / fot. mat. organizatorów  Nowa siedziba Miejskiej Biblioteki Publicznej w Żorach / fot. mat. organizatorów  Nowa siedziba Miejskiej Biblioteki Publicznej w Żorach / fot. mat. organizatorów  Nowa siedziba Miejskiej Biblioteki Publicznej w Żorach / fot. mat. organizatorów  Nowa siedziba Miejskiej Biblioteki Publicznej w Żorach / fot. mat. organizatorów  Nowa siedziba Miejskiej Biblioteki Publicznej w Żorach / fot. mat. organizatorów  Nowa siedziba Miejskiej Biblioteki Publicznej w Żorach / fot. mat. organizatorów  Nowa siedziba Miejskiej Biblioteki Publicznej w Żorach / fot. mat. organizatorów  Nowa siedziba Miejskiej Biblioteki Publicznej w Żorach / fot. mat. organizatorów  Rewitalizacja zdegradowanego budynku Pałacu Rheinbabenów / fot. mat. organizatorów  Rewitalizacja zdegradowanego budynku Pałacu Rheinbabenów / fot. mat. organizatorów  Rewitalizacja zdegradowanego budynku Pałacu Rheinbabenów / fot. mat. organizatorów  Rewitalizacja zdegradowanego budynku Pałacu Rheinbabenów / fot. mat. organizatorów  Rewitalizacja zdegradowanego budynku Pałacu Rheinbabenów / fot. mat. organizatorów  Rewitalizacja zdegradowanego budynku Pałacu Rheinbabenów / fot. mat. organizatorów  Rewitalizacja zdegradowanego budynku Pałacu Rheinbabenów / fot. mat. organizatorów  Rewitalizacja zdegradowanego budynku Pałacu Rheinbabenów / fot. mat. organizatorów  Rewitalizacja zdegradowanego budynku Pałacu Rheinbabenów / fot. mat. organizatorów  Rewitalizacja zdegradowanego budynku Pałacu Rheinbabenów / fot. mat. organizatorów  Żelazny Szlak Rowerowy  Żelazny Szlak Rowerowy  Żelazny Szlak Rowerowy  Żelazny Szlak Rowerowy  Żelazny Szlak Rowerowy  Żelazny Szlak Rowerowy  Żelazny Szlak Rowerowy  Żelazny Szlak Rowerowy  Żelazny Szlak Rowerowy  Żelazny Szlak Rowerowy

Linki do stron zewnętrznych
Zgłoszenia do XXII edycji konkursu Najlepsza Przestrzeń Publiczna Województwa Śląskiego