Wodny plac zabaw na terenie Ośrodka Wypoczynkowego \"Paprocany\"

photo_192_1405.jpg photo_192_1405.jpg

Głównym celem realizacji było stworzenie atrakcji dla najmłodszych w formie placu zabaw z wykorzystaniem wody jako alternatywy dla kąpieli w jeziorze. Jego realizacja jest częścią większego planu jakim jest rewitalizacja całego ośrodka wraz z rekultywacją jeziora.

Jednym z głównych zamierzeń projektowych było wkomponowanie wodnego placu zabaw w założenie parkowe. Lokalizację i obrys samej niecki dopasowany do istniejących drzew wykorzystany został z wstępnej koncepcji dołączonej do programu funkcjonalno-użytkowego.

Na posadzkę placyku przed wejściem oraz ławeczkę dookoła niecki zostało wykorzystane drewno egzotyczne. Poważnym wyzwaniem było zabezpieczenie niecki przed niepożądanym wejściem na nią zwierząt i ludzi mając na uwadze dość poważne oddziaływanie wygrodzenia na krajobraz.  Ażurowe elementy wygradzające plac także zostały zrealizowane z drewna jako parametryczna struktura oparta o przesunięte względem siebie sinusoidy. Dzięki temu uzyskano lekki w odbiorze charakterystyczny element placu dobrze spełniający swoją funkcję. Pomieszczenia techniczne zostały przysypane i obsiane trawą w celu zminimalizowania wpływu ich kubatury na krajobraz.

Kolorowe wodne urządzenia dobrano w sposób różnicujący ich działanie. Dodatkowo wydzielono strefę dla młodszych dzieci z zabawkami łagodniej wyrzucającymi wodę. Wzór bezpiecznej dla dzieci posadzki w niecce został dopasowany do rozmieszczenia zabawek wodnych tworząc grafikę nawiązującą do kręgów na wodzie.

Wieczorem plac zabaw staje się fontanną z programowalnym różnokolorowym podświetleniem LED.

Plac czynny jest w okresie ciepłych miesięcy i w tym czasie jest oblegany przez dzieci.  Stanowi świetną alternatywę dla kąpieli w jeziorze. Stał się główną atrakcją Ośrodka. Także wieczorna jego funkcja fontanny z programowalnym widowiskiem świetlnym zachęca mieszkańców do wieczornych spacerów na terenie Paprocan. Jest to pierwsza tego typu inwestycja w kraju.

Powierzchnia działki: 1450m2

Powierzchnia zabudowy: 333m2

Powierzchnia  niecki: 300m2

Powierzchnia użytkowa bud. technicznego 54m2

projekt: 2010

realizacja: 2011

współpraca przy projekcie:
stud. WAPŚl Jakub Zygmunt
stud. WAPŚl. Szymon Borczyk

autor wstępnej koncepcji dla programu funkcjonalno-użytkowego: AQUATER, architekci Zdzisław Banaś, Piotr Balik

zdjęcia: Tomasz Zakrzewski

Galeria zdjęć
Po kliknięciu na obrazku zostanie otwarte okno modalne z dużą wersją obrazka. Możliwe będzie przeglądanie galerii kolejnych obrazków.
Korzystanie z galerii za pomocą skrótów klawiszowych:
  • Escape: zamyka galerie.
  • Spacja: uruchamia/zatrzymuje automatyczny slaidshow (play/pause).
  • Lewa strzałka: poprzedni slaid.
  • Prawa strzałka: następny slaid.
photo_192_1405.jpg photo_192_1406.jpg photo_192_1407.jpg