Kryty basen kąpielowy na terenie Zabrza w rejonie ulic: Al. Korfantego i Giordano Bruno

Zaprojektowany Basen Kąpielowy zlokalizowano na osiedlu Kopernika w Zabrzu. Celem projektu było stworzenie miejsca aktywności mieszkańców i to nie tylko związanego z wodą. Położenie obiektu umożliwia łatwy dostęp mieszkańców tego rejonu jak i osób poruszających się Aleją Korfantego. Zaprojektowano budynek trzykondygnacyjny ( w tym jedna kondygnacja podziemna), jednobryłowt, o prostym ujkładzie konstrukcyjnym i racjonalnym kształcie umożliwiającym ekonomiczną realizację i użytkowanie. Zaprojektowane proste formy architektoniczne mają podkreślić użytkowy charakter budynku, a przeszklenia, wieże zjeżdzalni widoczne z zewnątrz pomagają jednoznacznie zidentyfikować obiekt jako pływalnię.

Podstawowy element budynku - halę pływalni zlokalizowano od strony południowej obiektu. Duża przeszklona fasada pozwala uzyskać dobre warunki oświetlenia hali i bierne pozyskanie energii słonecznej. Miejscem skupiającym wszystkie drogi komunikacyjne w obiekcie jest przestronny hall na parterze, gdzie zadbano o intuicyjną możliwość wyboru kierunku ruchu. Z hallu przez duże przeszklenia widoczna jest hala basenowa. Użytkownik ma tu możliwość wyboru drogi: do obszaru szatni, na pięto kawiarni, administracji i pomieszczeń fitness lub do piwnicy - do pomieszczeń komercyjnych. W strefie szatniowo-basenowej zaprojektowano szatnie z wymuszonym przejściem przez przebieralnie. Zaprojektowano jednoprzestrzenną halę basenową w której wydzielono strefy - sportową z basenem sportowym o wymiarach 25x16m oraz halę basenu rekreacyjnego z wieloma atrakcjami wodnymi: dziką rzeką, leżankami z masażami, masażami poziomymi i pionowymi, ławeczkami, gejzerem powietrznym, grotą sztucznej fali. Necka rekreacyjna posiada również jeden tor do nauki pływania, oddzielany czasowo od pozostałej części basenu linią torową. W hali basenu rekreacyjnego przy południowej fasadzie umieszczono dwa baseny jaccuzi oraz brodzik dla dzieci. z hali basenu rekreacyjnego dostępny jest aneks z basenem hamownym oraz wieżą zjeżdżalni, co umożliwia wydzielenie funkcjonalne zjeżdzalni od hali basenowej.Na parterze jako niezależny kompleks zaprojektowano pomieszczenia odnowy biologicznej SPA - saunaurium. Jako wyposażenie przewidziano: dwie sauny suche, jedną parową, saunę Infrared, natryski wrażeń, bicze wodne, misy do moczenia stóp, podgrzewane siedziska, basenik schładzający z zimną wodą, natryski oraz aneks wypoczynkowy. Oba terasy przylegają do siebieale oddzielone są przesłoną, połączone jedynie przejsciem technicznym.

Galeria zdjęć
Po kliknięciu na obrazku zostanie otwarte okno modalne z dużą wersją obrazka. Możliwe będzie przeglądanie galerii kolejnych obrazków.
Korzystanie z galerii za pomocą skrótów klawiszowych:
  • Escape: zamyka galerie.
  • Spacja: uruchamia/zatrzymuje automatyczny slaidshow (play/pause).
  • Lewa strzałka: poprzedni slaid.
  • Prawa strzałka: następny slaid.
photo_322_1938.jpg photo_322_1939.jpg photo_322_1940.jpg photo_322_2129.jpg