Zagospodarowanie terenu przy Radiostacji Gliwickiej

photo_119_1080.jpg photo_119_1080.jpg

Celem realizacji było zagospodarowanie terenu wokół jednej z wizytówek miasta - Radiostacji Gliwickiej. Działka nr 1527, obręb Szobiszowice. Powierzchnia zagospodarowana 28188,40 m2. Wartość robót: 7.259.061,10 zł brutto.

 

W bezpośrednim sąsiedztwie wieży zaprojektowano centralny plac wyłożony płytami i kostką granitową, co tworzy szaro-grafitową mozaikę. Ułożono ścieżki spacerowe, które prowadzą odwiedzających do masztu Radiostacji. W ich sąsiedztwie ustawiono granitowo-drewniane ławki oraz kosze na śmieci. Przy głównej alei ustawiono donice wyłożone płytą granitową z elementami drewnianymi, które również spełniają funkcje siedzisk. Po przeciwnej stronie chodnika zamontowano pergole – stalowe ramy stanowiące konstrukcje dla pnączy, a dalej urządzono regularne rabaty z niską roślinnością.

 

W sąsiedztwie wieży pojawiły się dwie symetryczne fontanny z tzw. ustabilizowaną taflą wody (niewytryskującą) oraz wysokie na 2,5 metra przezroczyste ogrodzenie masztu, wykonane z bezramowych płyt hartowanego i laminowanego szkła. W szkle, tak jak i w wodzie, odbijają się: Radiostacja, refleksy słońca oraz sztuczne światło kilkunastu tysięcy białych diod.

Zainstalowano nowoczesny system oświetlenia wieży, jak i całego terenu Radiostacji. Opiera się on na energooszczędnej, przyjaznej środowisku i bezpiecznej dla drewnianych konstrukcji technologii LED marki Philips. Poza tym iluminacja pozwoli w pełni wyeksponować urodę modrzewiowego obiektu. Źródła światła zamontowano od strony alei i w fundamentach szklanego ogrodzenia. Jest ono skierowane poziomo, równolegle do nawierzchni. Podświetlono także fontanny i pergole. Na całym rewitalizowanym obszarze zamontowano także tradycyjne latarnie parkowe. Nową oprawę świetlną zyskała również sama wieża, która będzie się mienić różnymi kolorami.

Ogrodzenie ustawiono nie tylko wokół wieży. Stalowym płotem otoczono cały teren. Do kompleksu prowadzą 4 bramy zamykane automatycznie i 2 furtki, a przy wejściach pojawiły się napisy: „Radiostacja Gliwicka”. Zamontowano też system monitoringu wizyjnego i przygotowano regulamin korzystania z kompleksu. Jest on czynny codziennie przez cały rok. Jednak na noc, między godz. 22.00 i 6.00, jest zamykany.

 

Teren wokół Radiostacji stał się kolejną zieloną atrakcją miasta. Pojawiły się tam różnego rodzaju ozdobne drzewa i krzewy. Przy głównych ciągach pieszych, pomiędzy ławkami posadzono azalie, białe świerki i jałowce. Wzdłuż alejek umieszczono także kuliste krzewy iglaste (żywotnik zachodni). Z granitowych donic przy głównej alei wyrastają klony, zaś stalowe pergole pokryje winobluszcz pięciklapowy, który jesienią zmienia kolor na purpurowo-czerwony. W bezpośrednim sąsiedztwie centralnego placu zasadzono krzewy iglaste, a od strony budynku technicznego – wiśnie, które wiosną kwitną na różowo. Przy ulicy Tarnogórskiej pojawiły się drzewa o purpurowych liściach, stanowiące tło dla ozdobnych hortensji. Budynki mieszkalne i garaż otoczono żywopłotem. Pozostała cześć terenu  została wyłożona trawnikiem.

Galeria zdjęć
Po kliknięciu na obrazku zostanie otwarte okno modalne z dużą wersją obrazka. Możliwe będzie przeglądanie galerii kolejnych obrazków.
Korzystanie z galerii za pomocą skrótów klawiszowych:
  • Escape: zamyka galerie.
  • Spacja: uruchamia/zatrzymuje automatyczny slaidshow (play/pause).
  • Lewa strzałka: poprzedni slaid.
  • Prawa strzałka: następny slaid.
photo_119_1080.jpg photo_119_1081.jpg photo_119_1082.jpg photo_119_1083.jpg photo_119_1084.jpg photo_119_1085.jpg

Załączniki
zagospodarowanie terenu [PDF 1,0MB]