Skwer Dessau

obiekt09_06.jpg obiekt09_06.jpg

Ewa Przybył
Miejski Zarząd Usług Komunalnych

Celem projektu była kompleksowa przebudowa skweru o pow. 0,9 ha. Modernizację, zgodnie z projektem, wykonano w 2008 r. Modernizacji uległy stare chodniki, które zostały zastąpione nowymi, wybrukowanymi kostką granitową. Również zmodernizowano oświetlenie oraz ustawione zostały nowe ławki i kosze na śmieci.

Stary plac zabaw został zastąpiony nowym, zgodnym z wszelkimi normami bezpieczeństwa, na którym zamontowano: dwie podwójne huśtawki, zestaw do zabaw (zjeżdżalnia, wieża, ścianka wspinaczkowa, drabinki, przeplotnia, trap), piaskownicę, dwa kwaczki.

Pod zabawkami, jako nawierzchnie amortyzującą upadki zastosowano żwir. Nawierzchnia alejek na placu zabaw jest z tworzywa sztucznego.

Modernizacji i odświeżeniu uległa zieleń, powstały nowe trawniki oraz wprowadzono nową roślinność np. magnolia, śnieguliczka, róża, jałowiec. Mur okalający skwer został zasłonięty pnączami. Została wykonana nowa niecka fontanny, zwieńczeniem której jest rzeźba chłopca z łabędziem.

Obecnie Skwer Dessau jest przyjemnym miejscem krótkiego wypoczynku i – ze względu na położenie w centrum miasta – stanowi jedną z zielonych wizytówek Gliwic.

Galeria zdjęć
Po kliknięciu na obrazku zostanie otwarte okno modalne z dużą wersją obrazka. Możliwe będzie przeglądanie galerii kolejnych obrazków.
Korzystanie z galerii za pomocą skrótów klawiszowych:
  • Escape: zamyka galerie.
  • Spacja: uruchamia/zatrzymuje automatyczny slaidshow (play/pause).
  • Lewa strzałka: poprzedni slaid.
  • Prawa strzałka: następny slaid.
obiekt09_00.jpg obiekt09_01.jpg obiekt09_02.jpg obiekt09_03.jpg obiekt09_04.jpg obiekt09_05.jpg obiekt09_06.jpg