Przebudowa i modernizacja Basenu przy ul. Witczaka – I etap

projekt16_05.jpg projekt16_05.jpg
Dane techniczne:
  • Powierzchnia zabudowy: 61,57 m2
  • powierzchnia użytkowa: 52,64 m2
  • kubatura: 80,01 m3
  • powierzchnia lustra wody basenu rekreacyjnego: 1097,00m2
  • powierzchnia lustra wody brodzika dla dzieci: 67,00m2

mgr inż. arch. Jerzy Hnat
Przedsiębiorstwo Budownictwa Ogólnego i Usług Technicznych „Śląsk” Sp. zo.o.
Celem wykonania projektu było zagospodarowanie niszczejącego obiektu, na którym znajdował się od lat 60-tych otwarty basen. Modernizacja miała na celu przywrócenie świetności obiektu, który wpisał się swoją lokalizacją w tożsamość mieszkańców. Obiekt znajduje się w północnej części Parku Zdrojowego i stanowi jego integralną część. Całość realizacji inwestycji została podzielona na dwa etapy. W pierwszym etapie wykonano część budynku głównego, budynek technologiczny oraz basen wraz z otoczeniem. W drugim etapie wykonany będzie taras widokowy na dachu głównego budynku oraz układ parkingów. Główna niecka basenu wykonana została ze stali nierdzewnej, a jej nieregularny kształt oraz otaczające ją zjeżdżalnie nadają jej wizualnie ciekawy kształt. Wokół znajdują się brodziki, zjeżdżalnie, jacuzzi, gejzery. Woda podgrzewana jest o trzy, cztery stopnie, za pomocą kolektorów słonecznych, umożliwi to funkcjonowanie basenu jeszcze we wrześniu. Budynki wchodzące w skład założenia nawiązują swoją formą do architektury skandynawskiej. Ciekawym elementem wykończenia elewacji są okładziny z drewna Bangkirai. Całość tworzy nowoczesny ośrodek wypoczynkowo-rekreacyjny, który zwiększa atrakcyjność i konkurencyjność miasta.
Galeria zdjęć
Po kliknięciu na obrazku zostanie otwarte okno modalne z dużą wersją obrazka. Możliwe będzie przeglądanie galerii kolejnych obrazków.
Korzystanie z galerii za pomocą skrótów klawiszowych:
  • Escape: zamyka galerie.
  • Spacja: uruchamia/zatrzymuje automatyczny slaidshow (play/pause).
  • Lewa strzałka: poprzedni slaid.
  • Prawa strzałka: następny slaid.
projekt16_00.jpg projekt16_01.jpg projekt16_02.jpg projekt16_03.jpg projekt16_04.jpg projekt16_05.jpg