Aquarium kompleks biurowy w Gliwicach – rewitalizacja Willi Neumanna, Etap I

Zdjęcie

Projekt obejmował przebudowę Willi Neumanna w Gliwicach, powstałej w latach dwudziestych XX wieku, na nową siedzibę Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji. Koncepcja zakładała dostosowanie istniejącego obiektu do funkcji biurowej, rozbudowę o nowy pawilon, pełniący rolę biura obsługi klienta, a także przeprojektowanie parkowego otoczenia willi. Za istotną wartość uznaliśmy autentyczność historycznego budynku i jego parkowego położenia. Zależało nam na tym, aby w czytelny sposób zasugerować architektoniczną ingerencję w zastany kontekst, projektując współcześnie oraz z myślą o przyszłości, mając na uwadze nowoczesną firmę, jaką jest gliwickie PWiK. Są to cechy, które chcieliśmy przez projekt zdecydowanie podkreślić. Nie jest to jednak łatwe w przypadku tradycyjnej formy willi, bez istotnej zmiany jej bryły. Aby tego uniknąć zdecydowaliśmy się na działanie odwrotne - postanowiliśmy  uwypuklić historyczną formę poprzez zastosowanie koloru - w tym wypadku bieli. Białe jest więc wszystko - także dach i wnętrza, co powoduje, że willa jest bliska abstrakcyjnej bryle.  Taki zabieg komunikuje współczesną koncepcję przebudowy. Kontrast z otaczającą zielenią dodatkowo potęguje ten efekt. Otoczenie budynku także zostało zaprojektowane w taki sposób, aby zachować charakter parku. Nawet na parkingu zachowano istniejące drzewa i zastosowano organiczne formy.
W planach jest także II etap inwestycji - obejmujący dodatkowy budynek biurowy. Nowo projektowana część będzie miała eliptyczny, „łagodny” kształt stanowiący dopełnienie historycznej formy willi. Szkło będzie odbijać otoczenie - optycznie \"dematerializować\" nowy budynek.  Nowa część powstanie w niedalekiej przyszłości - jest bardzo potrzebna nie tylko Wodociągom - ale przede wszystkim mieszkańcom. Tu będzie znajdować się biuro obsługi klienta, gdzie w komfortowych warunkach będą mogli załatwić wszystkie sprawy.

Galeria zdjęć Zdjęcie Zdjęcie Zdjęcie Zdjęcie